Skip to main content

Veľkonočné obžerstvo môže byť aj na zdravý spôsobKASprof-security Bul team Orava

Aj počas veľkonočných sviatkov si možno zvoliť zdravšiu a energeticky menej výdatnú stravu. Vo väčšine slovenských rodín je však hlavným slávnostným chodom vyprážaný rezeň a údeniny s majonézovým šalátom.

Namiesto nezdravého vyprážania na prepálenom oleji si môžete mäso pripraviť rôznymi inými a najmä zdravšími spôsobmi - grilovať, piecť, dusiť, variť či pridať na ochutenie bylinky.

V tradičnom zemiakovom šaláte je lepšie nahradiť majonézu jogurtovým dressingom. Vykŕmenú pečenú hus alebo kačicu možno vymeniť za morku. Jej mäso má približne polovičnú energetickú hodnotu ako mäso z husi či kačice a obsahuje viac plnohodnotných bielkovín.

Veľkonočné koláče znamenajú v našej strave nadmerný prísun kalórií, tukov a cukrov. Vhodnejšie je preto nahradiť ich čerstvým alebo sušeným ovocím, orechmi alebo semenami. Pri pečení môžete použiť celozrnnú múku, ťažké maslové krémy môžete vymeniť za jogurtové alebo tvarohové. Robte zvrchu otvorené koláče (bez vrchnej vrstvy cesta) – to vám pomôže okamžite znížiť množstvo tuku a obsah kalórií na polovicu.

Veľmi chutné a osviežujúce môžu byť aj zákusky s ovocím zaliate želatínou. Znížiť energetickú hodnotu zákuskov môžete čiastočne aj tým, že namiesto vymastenia a potretia plechu múkou použijete papier alebo fóliu na pečenie.

 

Tipy na zdravé veľkonočné pochúťky

Ľahký ovocný koláčik

Suroviny: Detské piškóty, čerstvé ovocie (napr. jahody a kiwi), číra alebo červená želatína.
Postup: Dno tortovej formy vyložíme piškótami, môžeme dať aj dve vrstvy. Čerstvé ovocie nakrájame na plátky a poukladáme na piškóty. Želatínu pripravíme podľa návodu a necháme troška vychladnúť. Nakoniec ňou prelejeme ovocie a necháme stuhnúť, najlepšie na nejakom chladnom mieste. Tento dezert je nielen jednoduchý a rýchlo hotový, ale aj málo kalorický.

 

Zemiakový šalát s jogurtovým dressingom

Suroviny: 600 g zemiakov, 200 g uvarených strukovín (fazuľa, šošovica, cícer), 80 g cibule, 100 g sterilizovaných uhoriek, 80 g mrkvy, 1 téglik bieleho jogurtu, sójová omáčka.

Postup: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Uvarené zemiaky olúpeme, nakrájame na kocky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu nastrúhanú najemno, kapustu nakrájanú na drobné rezance, uvarené strukoviny, sterilizované uhorky nakrájané na tenké rezančeky. Jogurt premiešame so sójovou omáčkou a pridáme k nakrájaným surovinám. Všetko spolu zľahka premiešame a podávame dobre vychladené.

 

Ktorých jedál a nápojov sa počas sviatkov radšej vystríhať?

Jedlo - potravina

Počet gramov

Počet kalórií  (približne)

Čabajka

100

500

Chipsy

100

500

Pšeničný chlieb biely

100

240

Pečivo čajové linecké

100

540

Coca cola, Pepsi cola, Sprite

1 dcl

40

Whisky, koňak, vodka, rum, gin, fernet

1 dcl

220 - 240

Vaječný koňak

1 dcl

330

Oriešky – Arašidy

100

650