Sladkosti?KASprof-security Bul team Orava
Sladkosti sú neodmysliteľnou súčasťou nášho života. Ani v minulosti to nebolo inak. Od čias našich predkov sa však zmenil druh kalórií ktoré konzumujeme, a v posledných asi päťdesiatich rokoch aj kvalita samotných potravín. Ako aj napriek týmto zmenám si dopriať sladkosti tak, aby v našom tele spôsobovali čo najmenší metabolický stres?
EXISTUJE NIEČO TAKÉ AKO KONZUMÁCIA SLADKOSTÍ BEZ VÝČITIEK?
Opoveď znie ÁNO aj NIE. Všetko záleží od kontextu, ktorý často chýba. Záleží u koho, v akej situácií, v kombinácii s čím ďalším a neposledne, v ako aktuálnom zdravotnom, kondičnom, estetickom i metabolickom stave sa jednotlivec nachádza. Čím je na tom niekto horšie, tým viac pozor si musí dávať. Kým jednému konzumácia tej istej sladkosti v tom istom čase i množstve nespôsobí žiadne komplikácie, druhý môže zažívať metabolické peklo. Toto sú faktory, ktoré odpoveď na takú ľahkú otázku veľmi komplikujú a preto sa nečudujeme, že najmä v médiách sa mnohé informácie prezentujú jednostranne (niekedy aj skreslene), pretože je to tak jednoduchšie. Za ten čas sme sa naučili, že interpretácia jednej a tej istej informácie, môže u 10-tich ľudí dopadnúť na 10 rôznych spôsobov. Tomu sa však nedá zabrániť, pretože každý disponujeme iným objemom poznatkov, iným objemom skúseností a inou kvalitou úsudku. Viera sama o sebe v niečo “správne” zohráva taktiež nemalú úlohu. Niečo podobné sme zažili aj nedávno na krste našej poslednej knihy tradičných dezertov a následne v televíznych výstupoch, kde naše odporúčania pre konzumáciu sladkostí boli veľmi zjednodušené, prekrútené a nesprávne interpretované (napríklad že odporúčame sladkosti tesne pred spaním). Námetom tohto článku je preto pomôcť vám pochopiť širšie súvislosti o tom, ako správne konzumovať sladkosti, keď už neviete vydržať a musíte si nejaké dať. Začneme teda od ingrediencií.
KVALITA INGREDIENCIÍ V SLADKOSTIACH, KOLÁČOCH A V DEZERTOCH JE PRVORADÁ
Vždy platí, že kvalita vstupných ingrediencií ovplyvňuje celkovú kvalitu hotového jedla. Žiaľ kultúra dnešného prostredia je formovaná obmedzeniami, ktoré si sami kladieme vlastným postojom. Ide o postoj šetrenia na nesprávnom mieste - na zdraví nášho tela. Preto väčšina ľudí preferuje prázdne kalórie. Sú lacné, ľahko dostupné a máme po nich príjemne plný žalúdok. Ale čo ďalej? Okrem toho v podstate nič. Čiže žiadna biologická hodnota pre naše bunky, žiadne poctivé kalórie, ktoré by slúžili ako stavebný prvok pri obnove a regenerácii nášho tela. Ak sa vám ale raz pokazí vaše telo a nové nikdy nedostanete, stojí vám za to po celý zvyšok života prežívať v slabom a nevládnom tele? Veľmi výstižným spôsobom to napísal aj Martin Chudý v jeho článku: Ste skutočne to, čo jete?. Niečo na zamyslenie.
Potom sa ale nemôžeme čudovať, že sme často hladní, lebo náš mozog veľmi dobre stráži stav dôležitých živín v tele (mastných kyselín, aminokyselín, vitamínov, minerálov a iných látok). Silný hlad nás ustavične núti niečo konzumovať, aby si organizmus doplnil živiny, ktoré často neprichádzajú. No ak to, čo zjeme, opäť obsahuje len prázdnu kalóriu, tak tá nás síce nezasýti, ale sme z nej ešte viac podvyživení a často krát opäť ešte viac hladní. Len si spomeňte, aké to bolo keď ste naposledy skonzumovali celý liter zmrzliny na posedenie bez väčších problémov. A ako rýchlo ste potom vyhladli a hlad bol natoľko agresívny, že ste museli opäť niečo skonzumovať? Ale kto z vás zjedol na posedenie celé kilo kvalitnej pečienky a ako dlho trvalo, kým ste opäť vyhladli? Problém teda nastáva vtedy, keď opakovane ignorujeme signály nášho tela, ktoré si interpretujeme nesprávne a namiesto poctivých kalórií vkladáme do úst stále tie podradné, lacné a nič neprinášajúce.
Záver je preto taký, že ak už niečo sladké chcete konzumovať, zariaďte si to tak, aby ingrediencie, z ktorých sa koláče a dezerty budú tvoriť, mali čo najvyššiu biologickú hodnotu (kvalitu).
PREČO MÁME CHUŤ NA SLADKOSTI A ČO S TÝM MÔŽETE UROBIŤ
Človek má veľa dôvodov na konzumáciu sladkých potravín. Niektoré súvisia s emóciami a iné so skutočnými fyziologickými potrebami tela či mozgu. Už desaťročia sa tvrdí, že mozog sa bez glukózy nezaobíde. Dnes však vieme, že toto tvrdenie nie je ani zďaleka pravdivé. Telo a mozog môžu fungovať vo dvoch úplne rozdielnych metabolických režimoch (u tej istej osoby). V prvom sa ako hlavné palivo výrazne preferuje glukóza a v druhom tuky (mastné kyseliny, ketóny, triglyceridy). To, či naše telo využíva primárne tukové, alebo cukrové palivo nezávisí od genetiky, ale oi. od toho, čo denne konzumujeme. Tieto dva metabolické programy má v tele zabudované každý z nás. Oba majú svoje opodstatnenie a ich vplyv na naše zdravie či estetiku je podmienený tým, ktorý z nich prevažuje.
Čím menej máte svoj metabolizmus nastavený na “cukry”, tým menej metabolického stresu vznikne, tým menej bývate hladní i podvyživení. Nastavenie metabolizmu a jedlo však idú ruka v ruke a preto tým, čo vkladáte do úst, nastavujete celý svoj metabolizmus. Z jeho nastavenia sa ďalej odvíjajú vaše úspechy v kondičnej, zdravotnej ale aj estetickej rovine. Čím menej váš metabolizmus dokáže spaľovať tukov ako hlavný zdroj energie, tým horšie pre vás. Potom sa nemôžete čudovať, že váš mozog i celé telo sú závislé od vysokého príjmu sacharidov (a sladkostí), pretože vaše metabolické nastavenie si to vyžaduje. To, že je to pozvánka do metabolického, zdravotného i estetického “pekla”, mnohým z vás určite nemusíme detailne vysvetľovať. Aby ste dokázali eliminovať mnohé negatívne vplyvy, odporúčame vám aspoň tieto základné body zakomponovať do svojej životosprávy:
- hýbte sa pomaly, ale dlho, neseďte dlho, cvičte viac silovo ako vytrvalostne a raz za čas (napríklad raz za týždeň) si doprajte vysoko intenzívne cvičenia na veľmi krátky čas (napríklad séria šprintov alebo iné aktivity prispôsobené vašim zdravotným možnostiam),
- denne konzumujte maximálne tri jedlá a vynechajte akékoľvek ďalšie jedlo vrátane desiatej, olovrantu či ďalších pochutín medzi jedlami, zväčšite odstupy medzi hlavnými jedlami na päť a viac hodín,
- od posledného večerného jedla do prvého ranného si doprajte prestávku desať až šestnásť hodín (vrátane spánku),
- občas zámerne vynechajte aj raňajky (1-2 a viackrát v týždni ak to pre vás nepredstavuje silný stres),
- zvýšte konzumáciu zdravých tukov (avokádo, kokosový olej, maslo, ghee maslo, pečienka, morské plody, ustrice, orechy a ďalšie) tak, aby ste medzi troma hlavnými jedlami nepociťovali hlad (tuky zasycujú),
- zvýšte príjem zeleniny a zelených potravín (aspoň dva šaláty denne),
- pravidelne konzumujte vývar zo špikových kostí (ideálne aj kĺbové časti) a zeleninu v kombinácii s morskými riasami aspoň 2-3 razy za týždeň,
- znížte príjem sacharidových potravín (ideálne pod 150 g denne), ak máte mnohé metabolické poškodenia a vysokú nadváhu tak pod 80 g / deň,
- vyberajte si tie výživnejšie a prirodzenejšie sacharidy, napríklad pšeno, ryžu, sladké zemiaky, amarant, quinou a ďalšie,
- cez deň nekonzumujte veľa potravín, ktoré sa premieňajú na glukózu (netýka sa to len sacharidov, ale aj nadmernej konzumácie bielkovín - nad 1,5g / 1 kg aktívnej telesnej hmoty),
ideálne je, ak prvé a druhé jedlo je iba kombináciou bielkovín, zeleniny a tukov (bez sacharidov) a až v tretom - poslednom jedle sú zakomponované všetky tri základné makroživiny (bielkoviny, tuky, sacharidy),
správna chvíľa na konzumáciu sacharidov či sladkých pokrmov (vrátane zdravo zostavených koláčov z našej knihy) je posledný chod večerného jedla, ktorý nebude neskôr, ako 3 hodiny pred spaním,
večerné jedlo s dezertom by malo vyzerať zhruba takto: základom je zelenina (šalát, dusená či inak upravená), kvalitné živočíšne bielkoviny ideálne v biokvalite, dostatok zdravých tukov a ako posledný chod sacharidové jedlo (či už príloha z vyššie spomínaných sacharidov, alebo zdravo zostavený koláč z našej knihy,
objem aj pomer makroživín je potrebné nastavovať individuálnym zvláštnostiam a osobitným cieľom (čo je na dlhšiu diskusiu), no nemali by ste mať pocit extrémneho preplnenia ani prejedenia,
raz za čas sa pokúste kvantifikovať váš aktuálny zdravotný, estetický, kondičný a metabolický stav, aby ste nepodliehali ilúziám o vhodnosti vášho životného štýlu.